Digitaal printen bij DM direct mail

Wat is digitaal printen?

Digitaal drukken is een druktechniek waarbij digitale of elektronische bestanden van een personal computer of een ander digitaal opslagmedium als bron worden gebruikt. Digitaal drukken is niet afhankelijk van een persplaat om het beeld te dragen en vereist ook geen instelbladen. Door de lagere productiekosten heeft digitaal drukken de lithografie in een groot aantal markten vervangen

Digitaal printen of offset?

Bij digitaal drukken maken wij gebruik van een rasterafbeelding. Deze afbeelding wordt rechtstreeks naar onze printer gestuurd met behulp van digitale bestanden en grafische softwaretoepassingen. Dit rasterbeeld wordt ook wel een bitmap genoemd en bestaat uit een raster van X- & Y-coördinaten.

In tegenstelling tot andere printprocessen dringt de toner niet door tot de coating. De toner vormt als het ware kleine en een dunne laagjes op het oppervlak. Dit gaat gepaard met een vloeistof die ook wel fuser wordt genoemd. D.m.v. vrijgekomen warmte vindt er een hechtingsproces aan de oppervlakte plaats. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van offset is dat er geen drukplaat meer nodig is. Zeker bij kleine aantallen is er tijdswinst en een kostenreductie te behalen.

In vergelijking met traditionele offsetdruktechnieken heeft digitaal printen echter een hogere kostprijs per pagina.

Wat zijn de voordelen van digitaal printen?

digitaal printen DM Direct-Mail

Digitale printen heeft verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld inkjetprinten. Vaak gaat het om snellere doorlooptijden en een betere kwaliteit. Zelf zijn de kosten vaak lager in vergelijking met offsetdrukwerk. Digitaal afdrukken is ook een prima optie voor wanneer u een oplossing zoekt voor uw on-demand printklussen. Het contactloos printen biedt de ontwerper ook tal van mogelijkheden om te drukken op verschillende ondergronden. Vervorming van beelden zullen bij digitaal afdrukken niet vaak voorkomen.